Bijeenkomst Blok3: Numeri en Deuteronomium

Kort verslag Bijeenkomst Blok 3 op 29 mei 2019

Het was weer een interessante en leuke avond waarin we de gelezen Bijbelboeken konden bespreken met elkaar. Dit keer waren het de boeken Numeri en Deuteronomium. De twee laatste van de Thora, de boeken van Mozes. Roelof Tigelaar had deze avond de leiding en gaf ons de gelegenheid om vooraf onze vragen en opmerkingen over deze 2 boeken te delen. Er verscheen een behoorlijke lijst die Roelof gaande zijn verhaal heeft beantwoord of benoemd.
Een greep uit de genoemde hoofdlijnen en opvallende passages in de twee boeken:

Numeri staat voor de tellingen in de woestijn. De Israëlieten moesten geteld worden. Daar begint het Bijbelboek ook mee. Verder zijn opvallende zaken genoemd over de vele opstanden van het volk in Numeri. Dit ondanks Gods niet mis te verstane straffen. Kan dit verklaard worden? De koperen slang (als redmiddel) die later in de Bijbel weer wordt herinnerd. Het verhaal van de dochters van Selofchad waaruit blijkt dat wetten flexibel kunnen worden aangevuld om het recht van de Here te blijven zoeken.

Na zingen van een lied van Mozes (Deut. 32) gingen we door met het 2e boek: Deuteronomium staat voor tweede wet waarbij Mozes in een lange preek de wet (deels opnieuw) vertelt om het volk hieraan te herinneren. Een wet die milder was dan de toen geldende wetgeving. Het credo van Israël in Deuteronomium 6:4. De logische indeling van het boek op basis van de 10 geboden. Verder opvallende passages in Deuteronomium 28, 29 en 30 over het zegenen of uitroeien van het volk.

De avond gaf ons een mooi beeld wat de beide Bijbelboeken in hoofdlijnen omvatten. Dit zouden we vaker moeten doen. We starten met het volgende blok: Jozua, Richteren, Ruth en 1 Samuël. Volgende bijeenkomst is op donderdagavond 11 juli, weer om 19.30.

Spread the word!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *