Bijeenkomst Blok 8: Hosea, Jesaja, Nahum, Zefanja en Jeremia (met bijlage)

Donderdag 30 januari was de 8e bijeenkomst.

Opkomst: ongeveer 35 mensen. Adrian Verbree had een interessante avond voorbereid in 3 delen: Bijbelse legpuzzel, Ninevé (de bloedstad) en tekstonderzoek.

De legpuzzel heeft betrekking op het drama wat afspeelde in Rama: De kindermoord, Rachels dood en Juda’s ballingschap: Mat.2:16-18: Herodes die alle jongetjes van 2 jaar en jonger dode. Dit was voorspeld in Jeremia 31:15. Rachel stierf verbitterd langs de weg naar Efrat, het tegenwoordige Betlehem (Gen 35:19) en is dicht bij Rama begraven. En Jeremia 40:1 waarbij Rama als een soort ‘Westerbork’ fungeerde voor de ballingen van Jeruzalem en Juda naar Babel.

Ninevé, de grote hoofdstad van het Assyrische rijk. De stad waar eerder in de Bijbel Jona doorheen liep om de inwoners te bekeren, was later het bolwerk van het Assyrische rijk. De stad waar een innovatief strijdleger (mbt kleding, strijdwagens en wapens) kon worden gevormd in de tijd van Tiglath Pileser. Van hieruit werd op wrede wijze Israël en later Juda en Egypte ingenomen. Later werd Assyrië met Ninevé door God gestraft. De Meden en Babyloniërs braken Ninevé tot de grond toe af zoals voorspeld door Zefanja (2:13). Jona krijgt toch nog zijn zin.
In 1858 is Ninevé teruggevonden door een zekere Austen Henry Layard. 28.000 gevonden kleitabletten zijn nog steeds een schat aan informatie uit die tijd. Ninevé is waar nu Mosul ligt. De op twee na grootste stad van Irak.

Tekstonderzoek: In de profetieën van Jesaja (11:1) en Jeremia (23:5) wordt beeldspraak gebruikt die is afgeleid uit de plantenwereld: (s)tronk, rijsje, telg, twijg, spruit, stam, scheut, wortels. Maar deze profetieën bleken minder identiek dan de vertalingen suggereren. In Jesaja is nog hoop op herstel te bespeuren. In Jeremia niet meer: Jeremia 22:30. Dus geen scheut, telg of twijg. Jeremia 23:5, God zal nieuw leven geven! Zie Mattheus 1:20.

De presentatie van Adrian Verbree is hier te downloaden (klik op onderstaande banner)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *