Bijeenkomst Blok 9: Habakuk, Klaagliederen, Obadja en Ezechiël (met bijlage)

Donderdag 5 maart was de 9e bijeenkomst. Het één na laatste blok over het oude testament (OT). Opkomst: ongeveer 35 mensen.

Ds. Huibert Prins ging met ons in vogelvlucht door de gelezen Bijbelboeken. En beeldend als hij is, met veel plaatjes, filmpjes en plattegronden. Na veroveringen door de Assyriërs volgden de Babyloniërs. Zij vallen Jeruzalem aan nadat koning Jojakim (later Jojachin) in opstand komt. Vele Judeeërs worden weggevoerd waaronder Jojachin, Daniël, Ezechiël. Een kort filmpje illustreert hoe de verovering van Jeruzalem ongeveer moet zijn gegaan. Koning Sedekia doet later hetzelfde waarna de Babyloniërs de stad met tempel volledig vernietigen. De deportatie van de Judeeërs verloopt dus in verschillende fasen. 

Er werden verschillende ervaringen gedeeld door de aanwezigen over de gelezen boeken: o.a. Ezechiëls bijzondere en soms bizarre verbeeldingen en visioenen, vastbinden en opsluiten in eigen woning, meer dan jaar op linkerzij, koeken bakken boven vuurtje van gedroogde poep, niet mogen rouwen om dood eigen vrouw en het verhaal over de ontrouwe Ohola (Samaria) en Oholiba (Jeruzalem).

Dit werd gevolgd door een toelichting over de opzet van het boek Klaagliederen. En over het Babylonische rijk waarvan Babylon (de tegenhanger van Ninevé) de hoofdstad was. Een zeer imposante stad (“poort van Bel”) met vele afgoden en tempels, enorme muren, vruchtbare gronden en de zgn. ‘hangende tuinen’. Een filmpje geeft hiervan een mooie impressie. Sadam Hoessein zag zichzelf als een 2e Nebukadnezar. Hij wilde het oude Babylon weer in ere herstellen.

Ook wij leven nog als ballingen in deze wereld en Jezus leert ons de weg naar ons echte thuis. Die boodschap kregen we mee in een laatste filmpje.

De presentatie van Huibert Prins met hyperlinks naar diverse filmpjes is hier te downloaden (klik op onderstaande banner)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *